Podniesienie wieku emerytalnego korzystne dla ratingu Polski

cze 12, 2012 | Aktualnosci

Podniesienie wieku emerytalnego w Polsce jest “pozytywne” dla ratingu kredytowego kraju i wskazuje na “zobowiązanie do podtrzymywania wzrostu gospodarczego i rzetelności fiskalnej” – podała agencja Bloomberg powołując się na komunikat Moody’s Investment Investors Service.

“Ustawa emerytalna podpisana przez prezydenta Bronisława Komorowskiego jest pozytywna (…), ponieważ daje wyraz zaangażowaniu rządu w osiągnięcie celu, jakim jest równomierny wzrost i odpowiedzialna polityka fiskalna” – zaznacza autor komentarza Jaime Reusche.

Moody’s zwraca zarazem uwagę na konieczność prowadzenia dalszych reform na rynku pracy i w szkolnictwie.

Reusche zwraca uwagę, że mniej niż połowa Polaków w wieku 50-64 lat pracuje, “a faktyczny wiek przechodzenia na emeryturę (…) jest poniżej ustawowego”. “Już teraz to hamulec potencjału produkcyjnego gospodarki, stanie się jeszcze większym w miarę starzenia się społeczeństwa” – wskazuje.

Dodał, że choć “rząd może odczuwać zmęczenie reformami, zaangażowawszy w nie sporą część swego politycznego kapitału”, to “zdolność porozumienia się koalicji rządzącej w sprawie głęboko niepopularnej, choć koniecznej reformy jest krokiem na przód (…) pozytywnym z punktu widzenia oceny kredytowej”.

Podpisana w czerwcu przez prezydenta Bronisława Komorowskiego ustawa emerytalna przewiduje podwyższenie wieku emerytalnego do 67 lat. Zakłada, że kobiety osiągną docelowy wiek emerytalny 67 lat w 2040 r. Będzie on dotyczył pań urodzonych po 30 września 1973 r. W przypadku mężczyzn docelowy wiek emerytalny zostanie osiągnięty w 2020 r. i obejmie panów urodzonych po 30 września 1953 r.

Zgodnie z ustawą 1 stycznia 2013 r. wiek emerytalny wzrośnie – dla obu płci – o jeden miesiąc. Potem będzie rósł co rok o trzy miesiące.

Oprócz podwyższenia wieku emerytalnego ustawa zawiera też rozwiązania dotyczące wcześniejszych emerytur, tzw. częściowych. Prawo do nich będzie przysługiwać kobietom, które będą mieć 62 lata i co najmniej 35-letni staż ubezpieczeniowy (okresy składkowe i nieskładkowe) oraz mężczyznom, którzy ukończyli 65 lat i będą mieli co najmniej 40-letni staż ubezpieczeniowy.

Częściowa emerytura będzie stanowić 50 proc. pełnej kwoty emerytury z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Świadczenie nie będzie podwyższane do kwoty najniższej emerytury, ale będzie waloryzowane.

Ustawa ma zacząć obowiązywać od 2013 r., ale rolnicy, sędziowie i prokuratorzy będą mogli przechodzić na wcześniejsze emerytury (w przypadku sędziów i prokuratorów w stan spoczynku) do końca 2017 r., jeżeli spełnią określone warunki.

Rząd przygotowując zmianę wskazywał, że podniesienie wieku emerytalnego jest konieczne ze względu na czekające nas zmiany demograficzne. Z czasem spadnie liczba osób, które będą płacić składki emerytalne, natomiast wzrośnie grupa osób pobierających emerytury. To oznaczałoby w przyszłości głodowe emerytury lub konieczność drastycznych podwyżek podatków, dzięki którym można byłoby “załatać dziurę” w systemie emerytalnym.

Zgodnie z wyliczeniami rządu podwyższenie wieku emerytalnego ma przynieść finansom publicznym oszczędności: w 2013 r. 0,6 mld zł, w 2014 r. – 2,4 mld zł, a w 2015 r. – 5,5 mld zł. Skumulowane oszczędności dla funduszu emerytalnego do roku 2060 wyniosą ponad 600 mld zł.

Źródło. www.wnp.pl