Przyjechałem zobaczyć miejsce gdzie to się wszystko zaczęło

cze 25, 2012 | Z kraju

Prezydent UEFA Michael Platini był gościem NSZZ ?Solidarność?. Przed meczem ćwierćfinałowym w Gdańsku zwiedził wystawę ?Drogi do wolności? oraz historyczną salę BHP w Stoczni Gdańskiej.
Trudno sobie wyobrazić takie wydarzenie bez przypomnienia, że to właśnie w Gdańsku narodziła się “Solidarność”, która była początkiem zmian w Polsce i całej Europie. Bez zwycięstwa “S” Euro 2012 nie odbyłoby się ani w Polsce, ani na Ukrainie – mówił Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ “Solidarność”.

W siedzibie “S” Platini wraz z delegacją, w której byli m.in. Zbigniew Boniek i Martin Kalen spotkał się z prezydium Komisji Krajowej. W drodze do Sali BHP delegacja UEFA zatrzymała się przed pomnikiem Poległych Stoczniowców, gdzie odbyło się wspólne zdjęcie. Wizytę zakończyło spotkanie w miejscu gdzie podpisano porozumienia sierpniowe.

Przyjechałem tutaj poznać historię i zobaczyć miejsce gdzie to wszystko się zaczęło ? powiedział Prezydent UEFA Miachael Platini. Dodał, że nie jest to wizyta na której zamierza wygłaszać jakiekolwiek oświadczenia.

Podczas spotkania przewodniczący Duda opowiedział szefowi UEFA historię miejsc, które zwiedzali. Na zakończenie goście wpisali się do pamiątkowej księgi i złożyli swoje autografy na fladze ?S?.

“Solidarność” przygotowała się i do turnieju i do spotkania z szefem piłkarskiej federacji. Na budynku siedziby Związku w Gdańsku zawisły bannery z hasłem “I tak wygramy…!”. To hasło, które towarzyszyć będzie “Solidarności” w najbliższym czasie podczas kolejnych akcji związkowych. Oprócz banneru Związek zaprojektował również koszulki czy znaczki z polską i angielską wersją hasła: “I tak wygramy…” – “We will win, anyway!”.

Idea ?Dnia Solidarności na Euro 2012? narodziła się w marcu ubiegłego roku, podczas wizyty przewodniczącego KK NSZZ “S” w siedzibie UEFA w szwajcarskim Nyon. Podczas spotkania Piotra Dudy z prezydentem UEFA Michelem Platinim pojawiła się dwustronna deklaracja, że turniej rozgrywany w Polsce i na Ukrainie będzie okazją do promocji ?Solidarności? i jej dokonań. Szef Związku zaprosił wówczas prezydenta UEFA, by podczas jednej z najbliższych wizyt w Polsce był gościem związku i odwiedził m.in. historyczną salę BHP w Gdańsku.

Źródło. SIS 24.