Polacy zaczną uciekać na renty?

cze 12, 2012 | Aktualnosci

Renty mogą się okazać znacznie wyższe niż emerytury po zmianach

Renty nadal będą wyliczane według dotychczasowych starych zasad. A te są zdecydowanie korzystniejsze niż nowy sposób ustalania emerytur. Renty staną się więc prawdziwym obiektem pożądania, zwłaszcza że rząd wydłużył wiek emerytalny do 67 lat. Będzie to bezpieczna, socjalna ewakuacja z rynku pracy.

Na razie resort pracy nie planuje żadnych zmian w systemie wyliczania rent. W efekcie mimo podwyższenia wieku emerytalnego w budżecie nie pojawią się oszczędności. Po pierwsze, gdyby zasady wyliczania renty zostały ustalone na wzór emerytur, to tylko w ciągu najbliższych ośmiu lat ZUS mógłby wydać na te świadczenia około 10 mld zł mniej. Po drugie, Polacy ? zwłaszcza po decyzji o wydłużeniu wieku emerytalnego ? będą się masowo ubiegać o te świadczenia.

1416 zł wyniosła przeciętna renta w kwietniu 2012 To spowoduje, że rencistów, zamiast maleć, może przybywać. Po trzecie wreszcie, w skrajnym przypadku renty, wbrew logice i zdrowemu rozsądkowi, mogą być wyższe niż emerytury. Z naszych wyliczeń wynika, że 67-letni mężczyzna zarabiający średnią krajową i pracujący 43 lata, odchodząc na emeryturę, otrzyma około 1850 zł. Jeśli trzy lata wcześniej dostanie z ZUS rentę, będzie mógł liczyć na około 2200 zł. Nie dość, że będzie pracował krócej, to dostanie z ZUS więcej.

Eksperci oburzeni są brakiem zmian w systemie rentowym. Obecny rząd już raz przeforsował (przy zgodzie wszystkich posłów) ustawę przewidującą, że renty mają być wyliczane tak samo jak emerytury. ZUS brałby wtedy pod uwagę kapitał emerytalny i statystyczny okres trwania życia osoby występującej o świadczenie. Jednak w 2008 roku ustawę  zawetował prezydent.

? Trzeba jak najszybciej zająć się zmianami w systemie rentowym. Inaczej zbyt wiele osób, zamiast pracować dłużej, będzie uciekać na wcześniejszą, wyższą rentę ? mówi prof. Marek Góra z SGH, współtwórca systemu emerytalnego. Podobnie uważa Aleksandra Wiktorow, członek Rady Gospodarczej przy Premierze, była prezes ZUS. ? Jeśli renty będą dużo wyższe niż emerytury, to wiele osób będzie się o nie biło. Dlatego trzeba szybko dopasować system rentowy do emerytalnego ? mówi Wiktorow.

Brak prac nad zmianami w systemie rentowym to kolejna niezrozumiała decyzja rządu. Wcześniej rząd wycofał się z ograniczenia wypłat zasiłków chorobowych dla służb mundurowych (nadal dostawać będą 100 proc. swoich poborów) czy reformy rent dla wdowców (teraz dostają je nawet 50-latki). Zamroził także prace nad reformą emerytur górników.

Rzeczpospolita