Maraton Solidarności

lip 17, 2019 | Aktualnosci

15 sierpnia 2019 roku odbędzie się XXV ORLEN Maraton „Solidarności”. Trasa będzie podobna do tej sprzed roku. Nadal przebiegać będzie przy licznych trójmiejskich zabytkach oraz historycznych miejscach związanych z Grudniem ’70 i Sierpniem ‘80, ale na przykład zamiast męczących podbiegów pojawią się nadmorskie odcinki.

W hołdzie sierpniowym kurierom

Maraton „Solidarności” to nie tylko impreza sportowa. To także okazja do oddania hołdu poległym stoczniowcom w Grudniu 1970 roku oraz strajkującym w Sierpniu 1980 roku. Inspiracją dla maratonu byli kurierzy, którzy przenosili meldunki między stoczniami Gdańska i Gdyni, dlatego bieg prowadzi przez całe Trójmiasto. W tym roku wystartuje już po raz 24 na królewskim dystansie pełnego maratonu – 42 kilometrów i 195 centymetrów. Tradycyjny jest dzień startu – 15 sierpnia. Mogą startować osoby, które ukończyły 18 lat.

Zapisy przyjmowane będą do dnia startu. Jednak warto, by nie czekać na ostatnią chwilę. Czym wcześniejsze zgłoszenie, tym niższa opłata startowa. Z opłat zwolnieni są członkowie „Solidarności” oraz ci, którzy ukończyli wszystkie poprzednie Maratony „Solidarności”. Osoby powyżej 60 lat uiszczają stałą opłatę w kwocie 30 złotych po uprzednim zapisaniu się na listę startową. Zapisy przyjmowane są tylko drogą on-line na stronie XXV ORLEN Maratonu „Solidarności”. Będzie prowadzona osobna klasyfikacja w ramach I Mistrzostw Polski dla członków NSZZ” Solidarność” kobiet i mężczyzn.

Z Gdyni do Gdańska

Maraton to tradycja i historia, ale także otwartość na nowe projekty i innowacje. Aby odpowiedzieć na stale rosnące zainteresowanie biegami na tym dystansie przez coraz większe rzesze amatorów, bardziej sprzyjająca będzie trasa na gdańskim odcinku, czyli tam, gdzie prowadzą ostatnie kilometry dystansu. Natomiast bez zmian pozostaje limit czasu. Na pokonanie trasy będzie maksymalnie pięć i pół godziny.

Trasa w tym kształcie otrzymała atest Polskiego Związku Lekkiej Atletyki (PZLA) i światowej federacji (IAAF) na pięć najbliższych lat.

Bieg rozpocznie się w tradycyjnym miejscu, wstać trzeba będzie o godzinę wcześniej niż to było w poprzednich edycjach. Start honorowy wyznaczono 15 sierpnia już o 9.00 pod pomnik Ofiar Grudnia 1970 w Gdyni, a start ostry nastąpi pół godziny później obok Urzędu Miasta przy al. Piłsudskiego.

Trasa na odcinku gdyńskim i sopockim jest identyczna jak w poprzednim roku. W Gdańsku tak samo pobiegniemy tylko do skrzyżowania a`l. Zwycięstwa z ul. Hallera przy Operze Bałtyckiej, choć i tutaj będą zmiany. Od granicy Gdańska, czyli od skrzyżowania z ul. Czyżewskiego maratończycy biegną lewym pasem. Prawy pozostawiony będzie dla pojazdów. Tak będzie aż do skrętu w ul. Hallera. Tam bieg odbywać się będzie prawym pasem, następnie lewym pasem ulicami: Czarny Dwór, Dąbrowszczaków, Kołobrzeską, Chłopską, Pomorską, Kapliczną, Piastowską i z powrotem wbiegamy na Czarny Dwór, Hallera, Kliniczną, Jana z Kolna, Narzędziowców, Jerzego Popiełuszki, tam zawodnicy przy historycznej Sali BHP zrobią nawrót i przez II Bramę Stoczni Gdańsk skierują się na Długi Targ, gdzie będzie znajdować się meta.

Biuro zawodów

13 i 14 sierpnia będzie mieściło się w Gdańsku – SALA BHP ul. Jerzego Popiełuszki 6 obok Europejskiego Centrum Solidarności.

13.08.2019 r. – 11.00 – 19.00
14.08.2019 r. – 11.00 – 19.00

15 sierpnia w Gdyni – Gdyńskie Centrum Sportu obok startu od Al. Marszałka J. Piłsudskiego (teren boiska ).

Gdynia:

15.08.2019 r.  – 6.30 – 8.30

Wszelkie informacje na stronie internetowej Stowarzyszenia Maratonu „Solidarność”

www.maratongdansk.pl/

Organizator: Stowarzyszenie Maratonu „Solidarności”