Ile zarobili Polacy w 2013 roku?

sty 23, 2014 | Aktualnosci

Z przeprowadzonego badania wynagrodzenia wynika, że media zarobków w zeszłym roku w Polsce wyniosła 4050. Zobacz w jakich branżach zarabia się najlepiej oraz w jakim regionie można liczyć na wyższą pensję.

W 2013 roku mediana całkowitego wynagrodzenia brutto wyniosła 4 050 zł – wynika z Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń przeprowadzonego przez Sedlak & Sedlak.
Tradycyjnie już, najlepiej wynagradzaną branżą w 2013 roku było IT (6 000 zł) oraz telekomunikacja (5 600 zł). Na dalszych miejscach uplasowały się bankowość (5 300 zł) i ubezpieczenia (5 000 zł). Najniżej opłacani są pracownicy kultury i sztuki (3 000 zł), nauki i szkolnictwa (3205 zł) oraz osoby zajmujące się usługami dla ludności (3 200 zł).

tabela wunagrodzenia
Jak wynika z Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń w 2013 roku najwyższe wynagrodzenia odnotowaliśmy w województwie mazowieckim (5 400 zł). Na drugim i trzecim miejscu, z płacami w wysokości 4 331 zł i 4 250 zł znalazły się województwa dolnośląskie i pomorskie. Najniższe płace występowały w województwie podkarpackim, lubelskim, podlaskim (3 200 zł) oraz warmińsko-mazurskim (3 150 zł).
tabela wojewodztwo