Puławy w I kw 2012: 13 r. miały 34,3 mln zł zysku netto wobec konsensusu 37 mln zł zysku

lis 14, 2012 | Z zakładu

Grupa ZA Puławy miała w pierwszym kwartale roku obrotowego 2012/2013 34,3 mln zł zysku netto przypadającego na akcjonariuszy jednostki dominującej wobec 99,5 mln zł zysku netto w I kw. roku obrotowego 2011/2012. Zysk netto okazał się niższy niż oczekiwania analityków, którzy spodziewali się 37 mln zł zysku w pierwszym kwartale.

Zysk operacyjny grupy ZA Puławy w I kw. 2012/13 r. wyniósł 37,2 mln zł, podczas gdy rok wcześniej firma miała 112 mln zł zysku. Wypracowany zysk operacyjny okazał się o 4.6 proc. niższy niż oczekiwania analityków, gdyż konsensus zakładał 39 mln zł zysku EBIT.

Skonsolidowane przychody ze sprzedaży Puław wyniosły w I kw. 2012/13 r. 878 mln zł wobec 821 mln zł rok wcześniej i były o wyższe o 6,2 proc. od średniej prognoz rynkowych, która zakładała 827,1 mln zł. (PAP)