Obrona Reduty przed Synthosem

lip 5, 2012 | Z zakładu, Ze Związku

W środę 4 lipca kilkuset pracowników ZA Puławy mieszkańców Puław , Związki Zawodowe NSZZ Solidarność Regionu Środkowowschodniego oraz Komisji Międzyzakładowej ZA. Puławy S.A, pikietowali w głównej części naszego miasta Placu Chopina. Głównym tematem pikiety była obrona ZAP przed sprzedażą przez Ministerstwa Skarbu Państwa swojej puli akcji, pakietu kontrolnego nad Zakładami Azotowymi Puławy.
Związkowcy uważają, że Skarb Państwa nie powinien sprzedawać czegoś co prosperuje bardzo dobrze i przynosi zyski i daje co miesiąc wygrodzenie dla pracowników a zarazem przynosi podatki

Wiele wskazuje,że tym razem zagrożenie jest bardzo poważne. Okazuje się, że Synthos to poważny grac na rynku chemicznym a zarazem ma poważne zadłużenie w swoich zakładach. Zakłady Azotowe Puławy przynoszą olbrzymie zyski, które po ewentualnym przejęciu wykorzystywał by do ratowania swoich zakładów a po wyssaniu ZA z pieniędzy sprzedałby je byle komu.

Pikieta, która odbyła się w Puławach ma być sygnałem dla rządu, aby nie sprzedawał naszej i zastanowił się jak pomóc w dalszym rozwoju Zakładów Azotowych Puławy S.A.

Ponad to w Warszawie odbyła się Komisja Skarbu Państwa w której uczestniczył jako przedstawiciel KM NSZZ Solidarność Pan Jacek Wójtowicz.

KM ZAP i Region dziękuje wszystkim, którzy mimo tej upalnej pogody uczestniczyli we wczorajszej pikiecie przeciwko sprzedaży ZA grupie Synthos.

Pozostałe zdjęcia w naszej galerii