Ile zostanie z ZUZP?

sie 14, 2024 | Aktualnosci

Odbyło się spotkanie związków zawodowych z zarządem  dotyczące zawieszenia niektórych zapisów Układu Zbiorowego. Stwierdzamy z ubolewaniem ( szczerym), że nie było na nim przedstawicieli ZZPRC, nie było też członka zarządu z wyboru Załogi. Prezes Kamola przedstawił działania zarządu w obszarach walki: z importem ruskich nawozów, obniżeniem cen gazu oraz wprowadzeniem ceł na towary, które są sprowadzane do Europy a nie są obciążane kosztami Zielonego Ładu lub jak kto woli Zielonego Dżihadu. Odbywa się dużo spotkań i sporo jest związanych z tym nadziei, ale padło też stwierdzenie, że konkurencja np. w obszarze kapro – zwija swoje interesy.

Został nam przedstawiony nowy szef biura personalnego, posiada bogate CV  (to wiemy) i takież doświadczenie (tak twierdzi) – co ciekawe i frapujące nie ma nic wspólnego z Puławami, a pamiętamy zapewnienia, że obcego zaciągu nie będzie. My stoimy na stanowisku, że lepszy mądry obcy niż głupi swój.

Zarząd ma przedstawić  na piśmie swoje propozycje, dobra widomość jest taka, że nasze działania pokazujące dysproporcje ograniczeń w poszczególnych lokalizacjach przyniosły zamierzony skutek. Zarząd wycofał się z części propozycji, ale te co zostały są bardzo trudne, nie tylko do przyjęcia ale też rozmowy. Dlatego poprosiliśmy o przedstawienie nam ile poszczególne zawieszane punkty ważą w pieniądzu. Niestety nie otrzymaliśmy odpowiedzi na to pytanie – z tego powodu bardzo trudno nam a wręcz jest to niemożliwe merytorycznie odnieść się do tych propozycji. Jeśli musimy wybrać mniejsze zło to musimy wiedzieć jakie są liczby i fakty.

Mamy nadzieję że w środę 21.08.2024  o 13.30 takie dane będą nam przedstawione.

Zarząd ma bardzo ambitny plan aby porozumienie zostało podpisane w piątek  23.08.2024.