Platoforma chce żebyśmy pracowali 6 dni w tygodniu….

paź 10, 2014 | MEDIA

Będziemy pracować więcej niż 5 dni w tygodniu – tego chce Platforma Obywatelska, która pod koniec sierpnia złożyła do Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej projekt zmian w kodeksie pracy. Termin pierwszego czytania w Sejmie nie został jeszcze wyznaczony.
Projekt zmian stworzony przez posłów Platformy Obywatelskiej to pomysł na umożliwienie pracy przez więcej niż pięć dni w tygodniu za dodatkowe pieniądze. Obecnie w zamian za taką pracę osoba zatrudniona może uzyskać wyłącznie wolny dzień.

– Jeśli ktoś zarabia dziś ok. 4 tys. zł brutto, za dodatkową sobotę dostanie 200 zł ekstra – informuje “Rzeczpospolita”. Może być to zysk zarówno dla pracownika, jak i państwa, ponieważ dłuższa praca oznacza większe wpływy do skarbówki i ZUS-u.

– Uprzejmie informujemy, że Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej przygotowuje obecnie stanowisko rządu do poselskiego projektu zmian w Kodeksie Pracy – podało naszej redakcji Ministerstwo Pracy. Dodało też, że projekt został skierowany do pierwszego czytania w Sejmie, jednak termin czytania nie został jeszcze wyznaczony.

“Ustawa uderzy w pracowników”

Związkowcy uważają, że projekt ustawy może uderzyć w pracowników. – Ten procedowany obecnie w Sejmie projekt oceniamy krytycznie, gdyż może doprowadzić do wprowadzenia w praktyce sześciodniowego tygodnia pracy. Ponadto, jeśli ustawodawca go przyjmie, spowoduje [to] perturbacje dla zdrowia pracowników, ich życia rodzinnego i osobistego – mówił w “Polskim Radiu” Paweł Śmigielski, radca ds. prawnych w OPZZ.

Natomiast w programie TVP1 “Polityka przy kawie” poseł PiS i były przewodniczący NSZZ “Solidarność” Janusz Śniadek twierdził, że sprawia mu przykrość słuchanie, aby jednej z najdłużej pracującej w roku nacji jeszcze wydłużać czas pracy.

Pracujemy więcej niż inni Europejczycy

Obecnie tygodniowy czas pracy w Polsce wynosi 40,5 godz. Najkrócej pracują Holendrzy – 30,5 godz. i mieszkańcy Danii – 33,7 godz. Od Polaków więcej pracują w UE tylko Grecy – 42,5 godz. tygodniowo. Średni czas pracy dla całej Unii Europejskiej to 37,4 godz.

W innych krajach, takich jak Szwecja czy Australia, prowadzi się starania w celu skrócenia czasu roboczego. W Australii testuje się system czterodniowego tygodnia pracy po 9,5 godz. dziennie, zaś w Szwecji wprowadzono sześciogodzinny dzień roboczy. Niedawno meksykański milioner Carlos Slim Hel zaproponował, aby pracownicy spędzali czas na pracy do trzech dni, po 11 godz. dziennie.

Za gazeta.pl