Piknik Rodzinny i Dzień Dziecka

cze 12, 2012 | Ze Związku

Po środowych emocjach związanych z protestami w Warszawie w piątek przyszła chwila na odpoczynek i relaks w gronie rodziny i znajomych. Jak co roku Komisja Międzyzakładowa NSZZ Solidarność  zorganizowała w ośrodku wypoczynkowym Zakładów Azotowych na Wólce Profeckiej Piknik Rodzinny i Dzień Dziecka.

Wśród gości, którzy odwiedzili Nas w piątek nie zabrakło byłego przewodniczącego NSZZ Solidarność w naszym zakładzie Pana Andrzeja Świderskiego,  przewodniczącego Oddziału Ziemi Puławskiej NSSZ Solidarność Wojciecha Pochwatkę. W imprezie uczestniczył także przewodniczący Rady Miasta III kadencji Wincenty  Niewiński.

Nie zabrakło również wielu członków naszego Związku, którzy na Wólce Profeckiej korzystając z pięknego piątkowego popołudnia pojawili się z całymi rodzinami.  Dzieci mogły skorzystać z przeznaczonych dla nich wielu atrakcji. Ogromnym zainteresowaniem najmłodszych cieszyła się dmuchana zjeżdżalnia,nie mniejsze zainteresowanie budziła trampolina, gdzie można było spalić kalorie, po zjedzeniu waty cukrowej czy popcornu. Obie te przekąski cieszyły się dużym zainteresowaniem nie tylko dzieci, ale i dorosłych.

Wszyscy niezależnie od wieku degustować mogli także bardzo smaczne potrawy z gilla. Jak potwierdzają uczestnicy Pikniku od początku przed gillem ustawiały się długie kolejki. Starszym przypominały się kolejki z przed blisko 30 lat, gdzie można było pogawędzić i powspominać dawne i obecne czasy w firmie jak i sytuacje w kraju, czy ostatnią manifestację w Warszawie.
Największym zainteresowaniem cieszyły się tradycyjna kiełbaska, jednak wielu uczestników wybierało także pieczoną w przyprawach kartkóweczkę czy niezdrowy i tłusty ( ale bardzo smaczny) boczek. Do tego tradycyjnie ogórek kiszony i dla smakoszy coś zimnego z pianką.

W miłym spędzaniu czasu podczas Pikniku pomagał także zespół muzyczny Klimat ,który zza stołów wyciągnął wiele nieśmiałych Pań i Panów. Im dłużej trwały tany, tym  na parkiecie trudniej było znaleźć  wolne miejsce a humory dopisywały, oj dopisywały.