Związkowcy planują protesty. 11 września strajk generalny

lip 11, 2013 | Aktualnosci

11 września rozpoczynamy akcję strajkową – zapowiedział szef OPZZ Jan Guz po naradzie “Solidarności”, OPZZ i Forum Związków Zawodowych. Guz powiedział, że związki są zmuszone do takich działań, ponieważ nie są w stanie wywalczyć praw pracowniczych na forum Komisji Trójstronnej.

Szef “Solidarności” Piotr Duda stwierdził, że nie da się zastraszyć władzy. Odniósł się w ten sposób do zapowiadanych przez rząd zmian w ustawie o związkach zawodowych.

? Jak widać, kto krytykuje rządzących, musi ponieść konsekwencje. Ale my się nie boimy, więc nie ma sensu nas straszyć ? powiedział Piotr Duda.

Dodał, że pragnie “podziękować Donaldowi Tuskowi, dzięki któremu doszło do zjednoczenia związków”. ? Tusk niedawno na konwencji PO mówił, że jego partia musi być jak jedna pięść. Z nami jest podobnie.

Postulaty związkowców

“S”, OPZZ i FZZ zerwały 26 czerwca posiedzenie Komisji Trójstronnej. Jak mówią, powrócą do jej prac po spełnieniu ich postulatów m.in. po wycofaniu się przez rząd ze zmian w kodeksie pracy przedłużającym maksymalnie do 12 miesięcy okres rozliczeniowy czasu pracy oraz dymisji ministra pracy i polityki społecznej Władysława Kosiniaka-Kamysza.

Solidarność zapytała wcześniej swoich związkowców, jaką formę protestu wybrać: czy ma być to kilkudniowy protest w Warszawie, czy strajk. Według Solidarności większość związkowców opowiedziała się za przeprowadzeniem obu form protestu. Wspólny komitet protestacyjny trzech central związkowych będzie dziś w siedzibie OPZZ omawiał szczegóły planowanego protestu i ewentualnego strajku generalnego, do którego może dojść we wrześniu.

Źródło. onet.pl