W przyszłym roku płaca minimalna wyniesie 2080 złotych?

cze 8, 2017 | Aktualnosci

Rada Ministrów ustaliła, że płaca minimalna w 2018 roku wyniesie 2080 zł brutto, to znaczy, że miałaby wzrosnąć tylko o 80 złotych. Zdaniem „Solidarności” płaca minimalna w 2018 roku powinna wynosić co najmniej 2160 zł

Pierwsza propozycja podwyżki płacy minimalnej w 2018 roku wyszła z Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, które zaproponowało wzrost minimalnego wynagrodzenia do kwoty 2100 zł brutto. Rada ministrów przyjęła jednak skromniejszą podwyżkę płacy minimalnej. Według rządu powinna wynosić 2080 zł brutto, czyli ok. 1515 zł (netto). Oznacza to wzrost o 4proc. (80 zł) w stosunku do 2017r. oraz relację do prognozowanego na 2018r. przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej na poziomie 46,8 proc.
– Nominalny wzrost wynagrodzeń w gospodarce narodowej powinien być nie niższy niż 5,8 proc., natomiast wzrost wynagrodzeń w sferze budżetowej powinien być nie niższy niż 11,2 proc. a płaca minimalna powinna wzrosnąć nie mniej niż 8 proc. – zdecydowało 23 maja br. Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.  Zgodnie z wyliczeniami związkowych ekspertów wzrost minimalnego wynagrodzenia o 8 proc. przybliża płacę minimalna w relacji do przeciętnego wynagrodzenia do poziomu 50 proc. Wyniósłby on w 2018 r. 47,9 proc. (obecnie to 47,2).
– W 2011 roku wysokość minimalnego wynagrodzenia w relacji do przeciętnego wynagrodzenia wynosiła 42 proc. Dzisiaj jest to ponad 47 proc. a w przyszłym roku jeśli zostanie uwzględniony nasz postulat osiągnie blisko 48 proc. – tłumaczy Henryk Nakonieczny, członek Prezydium KK, odpowiedzialny za działy eksperckie i przypomniał o generalnym postulacie „Solidarności”, który został zawarty w obywatelskim projekcie ustawy o minimalnym wynagrodzeniu z 2012 r., który zakłada ścieżkę dojścia do poziomu 50 proc. Zawarty w projekcie algorytm zakłada wzrost zależny od wzrostu PKB. Obecne wyliczenie jest zgodne tą zasadą.
Minimalna stawka za godzinę pracy w 2018 roku
Wraz z podniesieniem minimalnego wynagrodzenia za pracę wzrośnie także minimalna stawka godzinowa dla określonych umów cywilnoprawnych. Rząd przyjął, że minimalna stawka godzinowa w 2018 roku wyniesie 13,5 zł czyli ok. 11,65 zł (netto). Taką propozycję Rząd przedstawi do negocjacji Radzie Dialogu Społecznego do dnia 15 czerwca br. Negocjacje prowadzone będą w terminie 30 dni od dnia otrzymania propozycji.

Źródło. tysol.pl