Szkolenie Związkowe w Kazimierzu Dolnym

cze 18, 2012 | Ze Związku

W dniach 14-15 czerwca w Domu Dziennikarza w Kazimierzu Dolnym odbyło się szkolenie związkowe członków Związku NSZZ Solidarność Z.A Puławy S.A . Uczestniczyli w nim także członkowie Komisji Międzyzakładowej przedstawiciele Komisji Statutowej Związku oraz  Komisji Rewizyjnej, przewodniczący kół związkowych oraz  przedstawiciele spółek ?córek Zakładów  Puławy czy przedstawicieli  ,,Fosforów ? z Gdańska firmy, która od pewnego czasu jest w grupie kapitałowej Z.A Puławy S.A.

Nad częścią merytoryczną szkolenia czuwał Jan Przechelski, z Komisji Krajowej który od samego początku zakochał się w urokliwym i cichym Kazimierzu, co podkreślał na każdym kroku.

Na początek uczestników odwiedził sekretarz Regionu Środkowowschodniego z Lublina Krzysztof Choina. Wraz z gospodarzami powitał  uczestników szkolenia.

Po przemówieniach rozpoczęły się zajęcia. Prowadzący szkolenie kolega Janek bardzo ciekawie i interesująco opowiadał o problemach jakie mają działacze związkowi i jak radzą sobie w Komisjach Związkowych

Oczywiście nie samą nauką człowiek żyje i o 13:00 mieliśmy przerwę obiadową. Nie będziemy tutaj rozpisywać się na temat menu, ale obiad był naprawdę smaczny, w czym zasługa pań kucharek z Domu Dziennikarza.

Kolejne godziny w czwartek upłynęły pod znakiem szkolenia i wielu wspólnych ćwiczeń, które pomóc nam mają w codziennej związkowej pracy. Wieczorem odbyła się uroczysta kolacja dla uczestników. Udział w niej wzięli znamienici goście, Przewodniczący Sekretariatu Przemysłu Chemicznego z przewodniczącym Andrzejem Koneckim oraz przewodniczącym Sekcji Chemików Jerzym Wróbelem.  Na tej uroczystości nie mogło zabraknąć naszego kolegi Jacka Wójtowicza, który jest członkiem Rady Nadzorczej naszej firmy. . Nie zabrakło także byłego  przewodniczącego naszego Związku Andrzeja Świderskiego.

Podczas uroczystej kolacji przedstawiciele Sekretariatu podziękowali Andrzejowi Świderskiemu za kilka lat wspólnej pracy na rzecz Sekretariatu i Sekcji Przemysłu Chemicznego  wręczając mu pamiątkowe albumy i dyplom. Sam Andrzej z trudem tłumił wzruszenie.

Po części oficjalnej przyszła pora, na część mniej oficjalną, której to jednak nie będziemy opisywać.

Drugi dzień szkolenia rozpoczął się bardzo wcześnie bo już o 9:00. Prowadzący Jan Przechelski udzielił ostatnich wskazówek  jak, radzić sobie w pracy związkowej, która ma duże możliwości mimo niesprzyjających klimatów w zakładach, czy samym parlamencie, co jest widoczne  na każdym kroku naszej pracy w Związku.

Jak podkreślali uczestnicy szkolenia po ostatnich trudnych wydarzeniach w naszym zakładzie było ono potrzebne. Jego uczestnicy dowiedzieli się wielu ciekawych i przydatnych w związkowej pracy rzeczy. Prowadzący szkolenie nie zapomniał wytknąć nam błędów, które popełniamy w procesie rekrutacji do związku .