“Solidarność”: Płaca minimalna musi rosnąć szybciej!

cze 25, 2017 | Aktualnosci

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” negatywnie oceniła propozycję Rady Ministrów wzrostu wynagrodzenia minimalnego w 2018 r. do kwoty 2080 złotych.

W stanowisku nr 8/2017 przyjętym 20 czerwca br. w Rydzynie w Wielkopolsce członkowie „krajówki” podkreślają, że (przy uwzględnieniu planowanego w Wieloletnim Planie Finansowym wzrostu przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w wysokości 4,7 proc.) oznacza to relację pensji minimalnej do przeciętnego wynagrodzenia w wysokości 46,84 procent. To poziom niższy od tego w 2017 r., sprzeczny z celem stopniowego, zgodnego z tempem wzrostu gospodarczego osiągnięcia płacy minimalnej w wysokości połowy przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej.

Komisja Krajowa podtrzymała wcześniejsze związkowe propozycje wzrostu pensji minimalnej w 2018 r. w wysokości nie mniejszej niż 8 procent. To skutkowałoby płacą minimalną na poziomie 2160 zł brutto (obecnie 2000 zł). Wzrost nominalny wynagrodzeń w gospodarce narodowej powinien wynieść co najmniej 5,8 proc., a w państwowej sferze budżetowej minimum 11,2 procent. Natomiast, jak podtrzymuje Komisja Krajowa, wskaźnik waloryzacji emerytur i rent powinien wynieść nie mniej niż średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług w 2017 r. (inflacja) powiększony o połowę realnego przeciętnego wzrostu wynagrodzeń w roku bieżącym.

„Komisja Krajowa NSZZ »Solidarność« domaga się rozwiązań systemowych w zakresie waloryzacji najniższych świadczeń emerytalno-rentowych, których wypracowanie zapewniało Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w poprzednim roku. Zaniechanie tych działań prowadzi do stałego spadku realnych przychodów najuboższych świadczeniobiorców, którzy stanowią grupę społeczną, która nie odczuwa wzrostu gospodarki” – czytamy ponadto w stanowisku z 21 czerwca 2017 roku.

Na posiedzeniu w Rydzynie władze Związku negatywnie odniosły się również do planów zmiany wynagrodzeń w systemie zdrowia. Przypomnijmy, że Sejm przyjął ustawę o minimalnym wynagrodzeniu zasadniczym w służbie zdrowia jedynie dla pracowników medycznych. „Nieprzyjęcie zgłoszonych przez NSZZ »Solidarność« poprawek, które miały na celu objęcie działaniem ustawy wszystkich zatrudnionych w opiece zdrowotnej, stanowi rażące naruszenie prawa pracy w placówkach służby zdrowia, wprowadza skrajne nierówności społeczne w tych jednostkach, konfliktuje pracowników oraz niestety, będzie skutkować zerwaniem dialogu w tej branży” – stwierdziła Komisja Krajowa w stanowisku nr 12/2017.

W tym samym dokumencie czytamy, że nie będzie zgody Związku na niszczenie Państwowej Inspekcji Sanitarnej i przenoszenie badania żywności do kompetencji Ministra Rolnictwa, a polityka rządu w tym obszarze prowadzi wprost do zagrożenia bezpieczeństwa państwa.

Komisja Krajowa oświadczyła, że udzieli wszelkiej pomocy i wsparcia strukturom branżowym służby zdrowia w prowadzonych działaniach i akcjach protestacyjnych.