33 lata temu w lipcu w Świdniku wybuchły strajki, które w pewien sposób przyczyniły się do późniejszych wydarzeń w sierpniu na Wybrzeżu. W zakładowej stołówce w Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego zaprotestowali robotnicy a kroplą która przelała czarę goryczy była wyższa cena przysłowiowego kotleta.
Dla niezadowolonego społeczeństwa ta przyczyna stała się okazją do zamanifestowania swojego niezadowolenia wobec komunistycznej władzy. Lubelski lipiec, a zwłaszcza jego pokojowe rozstrzygnięcie, był inspiracją i przykładem dla reszty kraju, przez którą strajki przetoczyły się w następnym miesiącu i doprowadziły do podpisania porozumień sierpniowych w Gdańsku i Szczecinie.
Dokładnie w rocznicę strajków w Świdniku odbyły się obchody tych uroczystości. Jak co roku udział w nich brali przedstawiciele Komisji Międzyzakładowej NSSZ Solidarność działającej przy Zakładach Azotowych, którzy wystawili poczet sztandarowy , uczestniczyli w uroczystej mszy świętej i złożyli wiązankę kwiatów pod pomnikiem Wdzięczności w Lublinie.
W poniedziałek w Świdniku delegacja naszej Komisji uczestniczyła w drugim dniu obchodów, złożeniu kwiatów pod bramą Zakładów PZL-Świdnik SA. Po części uroczystej przedstawiciele Solidarności z Puław udali się do serca zakładów czyli hali produkcyjnej gdzie zapoznali się z najnowszymi produktami świdnickiej firmy.

Relacja Fotograficzna z obchodów