MSP analizuje wezwanie na Puławy

lip 13, 2012 | Z kraju

Resort skarbu analizuje wezwanie na Puławy, ale rozważa scenariusz konsolidacji branży chemicznej przez Azoty Tarnów – poinformował dziennikarzy minister skarbu Mikołaj Budzanowski. “Jeżeli chodzi o wezwanie na Puławy to rozważamy, zastanawiamy się; ale rozważamy też inny wariant, który przewiduje możliwość konsolidacji tej branży przez ZA w Tarnowie” – powiedział w czwartek Budzanowski, pytany o stanowisko MSP wobec wezwania Synthosu na Puławy.

Na pytanie, czy Tarnów mógłby ogłosić wezwanie na Puławy, odpowiedział: “nie spekulujmy”.

Synthos poinformował w czwartkowym komunikacie, że zobowiązał się, iż w przypadku nabycia akcji ZA Puławy w ramach wezwania przez pięć lat nie sprzeda papierów bez zgody resortu.

Minister zapytany, czy stanowisko Synthosu nie zmienia podejścia MSP do wezwania, powiedział: “z czego te 5 lat miałoby wynikać? Myślimy o znacznie dłuższej perspektywie dla branży chemicznej”.

Synthos ogłosił w połowie czerwca wezwanie na sprzedaż akcji Zakładów Azotowych Puławy. Zamierza kupić 100 proc. akcji firmy. Szacowana wartość przejęcia może wynieść blisko 2 mld zł. Zapisy będą przyjmowane od 9 lipca do 7 sierpnia. Akcjonariusze, którzy złożą zapisy do 20 lipca, otrzymają 102,50 zł. Po tym terminie cena wynosić będzie 98,85 zł. Minimalny pakiet akcji, jaki chce nabyć Synthos, to 80 proc.

Źródło. wnp.pl