DO 20 lipca MSP podejmie decyzje w sprawie wezwania Synthosu

cze 27, 2012 | Z zakładu

Do 20 lipca resort skarbu podejmie decyzję dotyczącą oferty złożonej przez firmę Synthos w sprawie wezwania na zakup 100 proc. akcji Zakładów Azotowych Puławy – poinformował w środę w Sejmie wiceminister skarbu Rafał Baniak.

“6 lipca zarząd Zakładów Azotowych Puławy ma wydać swoją opinię co do tego konkretnego wezwania, a do 20 lipca Skarb Państwa będzie chciał i podejmie decyzję co do zachowania wobec tego konkretnego wezwania. Niestety więcej szczegółów nie mogę powiedzieć w tej chwili” – powiedział Baniak w Sejmie, odpowiadając na pytania posłów.

Podkreślił, że resort zna wyniki finansowe spółki, a także opinię związków zawodowych; “prowadzi też dialog ze stroną społeczną”.

Przypomniał, że spółka Zakłady Azotowe Puławy jest przeznaczona do prywatyzacji zgodnie z planem prywatyzacyjnym MSP. Podkreślił, że w przypadku sektora chemicznego nie ma długotrwałego powodu pozostawania Skarbu Państwa w składzie akcjonariatu.

“Ponieważ spółka Zakłady Azotowe Puławy jest notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych, rozważa się zbycie akcji na rynku regulowanym, czyli także w drodze odpowiedzi na wezwanie. I tak jak powiedziałem wcześniej, to wezwanie będzie bardzo dokładnie przeanalizowane przez ministra skarbu” – powiedział Baniak.
Źródło. www.wnp.pl

W ubiegłym tygodniu Synthos ogłosił wezwanie na sprzedaż akcji Puław. Zamierza kupić 100 proc. papierów firmy. Szacowana wartość przejęcia może wynieść blisko 2 mld zł. Zapisy będą przyjmowane od 9 lipca do 7 sierpnia br. Akcjonariusze, którzy złożą zapisy do 20 lipca, otrzymają 102,50 zł za akcję. Po tym terminie cena wyniesie 98,77 zł. Minimalny pakiet akcji, jaki chce nabyć Synthos, to 80 proc.

W związku z ogłoszeniem przez firmę Synthos wezwania, zarząd Spółki Pracowniczej Chemia-Puławy złożył wstępną ofertę Ministerstwu Skarbu Państwa w sprawie zbycia wszystkich akcji będących w posiadaniu Skarbu Państwa.

Synthos SA jest jednym z największych producentów surowców chemicznych w Polsce. Spółka jest pierwszym w Europie producentem kauczuków emulsyjnych oraz trzecim europejskim producentem polistyrenu do spieniania.