Ponad miliard złotych przychodów, prawie 175 mln złotych zysku netto. Wchodzące w skład Grupy Azoty Zakłady Azotowe Puławy pierwszy kwartał obecnego roku mogą uznać za bardzo udany.

Oba wyniki są lepsze niż uzyskane w analogicznym okresie roku ubiegłego. Wówczas bowiem spółka zarobiła “na czysto” 98 mln złotych. Przychody ze sprzedaży wynosiły natomiast około 980 mln zł.

Skąd takie dobre wyniki Puław? Spółka z Województwa Lubelskiego jest największym beneficjentem dobrej sytuacji na rynku nawozowym. Do tej ostatniej przyczyniła się do łagodna aura, która sprzyjała wcześniejszemu rozpoczęciu wiosennego sezonu aplikacji nawozów w kraju – skomentował sytuację segmentu nawozowego Andrzej Skolmowski, wiceprezes Grupy Azoty odpowiedzialny w niej m.in. za finanse.

Puławy to największa spółka w Grupie Azoty. Firma specjalizuje się w produkcji nawozów (które stanowią około 60 proc. produkcji firmy). Za pozostałe 40 proc. odpowiadają segmenty produktów chemicznych.

Puławy to także trzeci co do wielkości światowy producent melaminy. Ten związek chemiczny o postaci białego proszku stosowany jest do wyrobu żywic melaminowych, wykorzystują go branże samochodowa, meblarska, papiernicza i przemysł włókienniczy.

Źródło. wnp.pl